Son zamanlarda yayımlanan bir açık mektupta, Paxos CEO’su Charles Cascarilla, Amerika Birleşik Devletleri’nin stablecoin teknolojisini benimsemediği takdirde küresel finans dünyasında geri kalma riski bulunduğunu ifade etti.
Şu anki başkanlık adayları, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump’a hitaben yazılan mektup, eski finans sistemlerinin ABD’yi ekonomik duraklamaya sürükleyebileceği konusunda uyardı ve bu potansiyel senaryoyu “finans hizmetleri için bir Paslanmış Kuşak” olarak tanımladı.
Cascarilla, geleneksel finans sistemlerindeki verimsizlikleri vurgulayarak, dünya genelinde hızlı teknoloji benimsemesine rağmen milyonlarca Amerikalının bankasız veya yetersiz bankacılık hizmetleri aldığını belirtti.
Verimsizlik için çözüm olarak stablecoinler
Cascarilla, stablecoinleri çözüm olarak gösterdi ve bunları blockchain teknolojisi üzerine inşa edilen ABD dolarının dijital temsilleri olarak tanımladı.
Stablecoinler, daha hızlı ve daha erişilebilir ödemeler sağlarak, ulusun ödeme altyapısında kritik bir güncelleme sunar. Cascarilla, bu teknolojinin hizmet verilmeyen nüfuslar için finansal erişimi genişletebileceğini ve doların küresel para birimi lideri olarak rolünü pekiştirebileceğini savunuyor.
2024’ün üçüncü çeyreğinde, stablecoin piyasa kapitalizasyonu, benimseme ve AB’nin yeni kripto kurallarından gelen düzenleyici netlik sayesinde, neredeyse 170 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu bilgi, Coinbase ve Glassnode’dan alınmıştır.
Stablecoinler, bir ödeme aracı olarak ilgi gördü ve yurt dışı para havalelerinde ve sınır ötesi transferlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Anthony Pompliano, işlem hacimleri yıl boyunca 20 trilyon dolara yaklaşırken, stablecoinlerin makine destekli bir ekonomideki ana araç haline gelebileceğini öne sürdü.
Avrupa Birliği ve Singapur ve BAE gibi ülkelerin ilerici kripto düzenlemelerini uyguladığını belirten Cascarilla, ABD’deki düzenleyici belirsizliğin Paxos gibi firmaların yurtiçinde faaliyet göstermesini zorlaştırdığını ifade etti.
Dijital varlıklar için net bir düzenleyici çerçeve olmadan, ABD’nin, blockchain teknolojisini daha çok destekleyen ülkelere iş, sermaye ve yenilik kaybedebileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.