ABD’den gelen Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri, enflasyonda bir yavaşlama yaşandığını ortaya koydu. Bu durum, Bitcoin’in %4 oranında değer kazanarak 82.500 dolara yükselmesine yol açtı; ancak uzmanlar dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, Mart ayı itibarıyla ÜFE, önceki aya kıyasla %0,4’lük bir düşüş gösterirken, çekirdek ÜFE ise %0,1 oranında geriledi. Bu rakamlar, piyasa beklentilerini oldukça aşarak %0,2 ve %0,3 artış bekleniyordu. ÜFE’nin yıllık bazda artışı ise %2,7, çekirdek ÜFE’nin artışı ise %3,3 olarak belirlendi.
Açıklanan veriler sonrasında GMCI 30 endeksi de yükseliş göstererek piyasalarda bir toparlanma sinyali verdi.
CoinPanel: “Kripto piyasası manşetlere duyarlı, ortam kırılgan”
CoinPanel kıdemli otomasyon uzmanı Dr. Kirill Kretov, enflasyon verisinin olumlu olmasına karşın uzun vadede temkinli olunması gerektiğini vurguladı:
“Sakinleşen enflasyon verileri, şu anki piyasa koşullarında boğalara olumlu bir sinyal vermekte. Ancak bu durumun sürdürülebilmesi için istikrarlı bir politika çerçevesine ve yeni enflasyon şoklarının yaşanmaması gerektiğine vurgu yapmalıyız. Kripto piyasası, bu rahatlama ortamından faydalanmayı sever ancak manşetlere karşı son derece hassas ve mevcut durum hala kırılgan.”
Kretov, devam eden siyasi belirsizliklerin ve tarifelerin Fed’in alacağı kararları zorlaştırabileceğine de dikkat çekti:
“Siyasi açıdan gergin bir dönemden geçiyoruz ve dikkat çeken haber akışları yatırımcıların hislerini hızlı bir şekilde değiştirebilir. Tarife gerilimlerinin artması, Fed’in faiz indirim planlarını karmaşık hale getirebilir ve indirimlerin ertelenmesine sebep olabilir.”
“Tahvil piyasasındaki stres büyük fonları etkileyebilir”
BRN analisti Darren Chu, tahvil piyasasındaki dalgalanmalara dikkat çekerek şöyle ifade etti:
“ABD hisse senedi piyasalarının kurtarılmasından daha önemli olan, JP Morgan CEO’su Jamie Dimon ve diğer önerilerine uygun olarak, ABD tahvil piyasasının bozulmasına engel olmaktır.”
Chu, belirli büyük hedge fonlarının tahvil piyasasındaki zayıf performans nedeniyle sıkıntı yaşayabileceğini dile getirdi:
“Son dönemdeki tahvil ihaleleri bazı durumlarda istenilen seviyede geçmedi ve bu durum, ABD Hazine tahvillerine yatırım yapan bazı büyük hedge fonları için olası bir kurtarma senaryosunu gündeme getirdi.”
Özellikle PCE endeksinin, ABD ekonomisine dair önemli bir gösterge olduğu ve tüketici fiyatları üzerindeki baskıları yansıttığı için yatırımcılar ve ekonomistler tarafından büyük bir dikkatle izleneceği belirtiliyor. Eğer PCE endeksi beklenenden yüksek gelirse, bu durum Federal Rezerv’in faiz artırımlarına devam etme olasılığını artırabilir. Aksi takdirde, daha yumuşak bir para politikası benimseme yönünde sinyaller verebilir.
Bu bağlamda, piyasalardaki belirsizliklerin ve enflasyon beklentilerinin Fed’in alacağı kararlar üzerinde etkili olacağı, dolayısıyla yatırımcıların dikkatli bir şekilde piyasaları takip etmelerinin önemli olduğu ifade ediliyor. Bunun yanı sıra, PCE ile birlikte açıklanacak diğer ekonomik veriler de Fed’in gelecekteki politikaları üzerinde etkili olabileceği için takip edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor.