Uzmanlar, ABD’nin yeni stablecoin yasasının, mevcut stablecoin arzını 230 milyar dolardan 2028 yılına kadar 2 trilyon dolara çıkartabileceğini ifade etti.
Standard Chartered analistleri, geçen ay ABD Senatosu Bankacılık Komitesi tarafından onaylanan ve yaz aylarında yasalaşması beklenen GENIUS Act isimli stablecoin yasa tasarısının, sektörü resmiyete kavuşturup stablecoin kullanımını hızlandıracağını öngörüyor. Bankanın dijital varlık araştırma ekibi, Geoffrey Kendrick liderliğindeki analistlerin değerlendirmelerine göre, bu gelişme stablecoin arzında yaklaşık 10 katlık bir artış sağlayacak.
Analistler, yeni yasanın ardından stablecoin ihraç eden firmaların, Circle’ın benimsediği rezerv yaklaşımını izlemeye başlayacağını öngörüyor. Hali hazırda Circle’ın ihraç ettiği USD Coin (USDC) rezervlerinin %88’i, ortalama vadesi 12 gün olan kısa vadeli ABD hazine tahvillerinden oluşmaktadır. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, stablecoin ihraççıları da benzer şekilde rezervlerini kısa vadeli hazine bonolarına dönüştürebilir ve 2028 yılına kadar toplamda yaklaşık 1,75 trilyon dolarlık ABD Hazine bonosunu ellerinde bulundurabilir.
Standard Chartered analistleri, stablecoin sektörünün önümüzdeki dört yıl içerisinde 1,6 trilyon dolar değerinde ABD Hazine bonosuna ihtiyaç duyacağını belirtiyor. Bu rakam, Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde çıkarılacak olan tüm yeni kısa vadeli bono ihracını karşılayacak düzeyde. Böylece stablecoin sektörü, ABD hazine kağıtlarının en büyük alıcılarından biri haline gelebilir.
Stablecoin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ABD dolarına olan talebin artacağı ve dolayısıyla doların küresel piyasalardaki hâkimiyetinin güçleneceği öngörülüyor. Ancak uzun vadede, diğer para birimlerine veya karma para birimi sepetlerine dayalı stablecoinlerin popülaritesinin artması, dolar hâkimiyetini tehdit edebilir. IMF’nin Özel Çekme Hakları (SDR) modelinin sınırlı kalmasına rağmen, gelecekte karma para birimlerine dayalı stablecoin modellerinin, merkez bankalarının rezerv yönetiminde önemli bir rol oynaması bekleniyor.