Bitcoin, Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık değer kaybını yaşadı ve analistler, %15’lik bu düşüşü küresel likidite sıkılaşmasına atıfta bulunarak açıkladı.
Küresel para arzında 4.1 trilyon dolarlık bir azalma, Bitcoin’in önümüzdeki süreçte 20,000 dolara kadar gerileyebileceğini ortaya koyuyor.
Likit olmayan Bitcoin arzının artışı, makroekonomik olumsuzluklara karşı dayanıklılığı artırarak, mevcut piyasa dalgalanmaları içinde uzun vadede fiyat desteği oluşturabilir.
Küresel likidite eğilimleri doğrultusunda, Bitcoin’in son dönemde yaşadığı düzeltme gelecekteki fiyat hareketlerine dair kaygıları artırmakta ve bu da kripto para piyasasını etkilemektedir.
Son İki Aydır Küresel Likidite Düşüyor
The Kobeissi Letter‘ın verilerine göre, Bitcoin fiyatları tarihsel olarak Küresel Para Arzı (Global M2) ile 10 hafta gecikmeli bir ilişki sergilemekte. Son iki ayda, Küresel M2 4.1 trilyon dolar azalmış olup, bu trend devam ederse Bitcoin fiyatlarının daha da düşmesi muhtemel görünüyor.
Küresel M2, nakit, talep mevduatları (M1), vadeli mevduatlar ve diğer likit varlıkları kapsayan, küresel ekonomideki toplam para arzını ölçen önemli bir ekonomik göstergedir. Küresel M2’deki değişimler genellikle hisse senedi ve kripto para piyasalarını etkileyebilir.
“Küresel para arzı Ekim ayında 108.5 trilyon dolara çıkınca, Bitcoin fiyatları 108,000 dolara kadar yükseldi. Ancak son iki ayda para arzı 4.1 trilyon dolar azalarak 104.4 trilyon dolara düştü ve bu, Ağustos’tan bu yana kaydedilen en düşük seviye. Eğer bu ilişki geçerliliğini koruyorsa, Bitcoin fiyatlarının önümüzdeki birkaç hafta içinde 20,000 dolara kadar inmesi söz konusu olabilir.” – The Kobeissi Letter’dan yapılan tahminler.
Geçtiğimiz ay, Joe Consorti, Bitcoin saklama firması Theya’nın Büyüme Müdürü, benzer göstergelere dayanarak %20-%25 arasında bir düzeltme olasılığını gündeme getirdi. Bu tahminin etkisini gösterdiği görülüyor.
André Dragosch, Bitwise Araştırma Müdürü, Amerikan likidite sıkılaşmasının Bitcoin üzerinde baskı yapmaya devam edeceğini öngörüyor. Bununla birlikte, bu sıkışıklığı dengeleyecek bir iç Bitcoin faktörüne de dikkat çekiyor: Bitcoin’in artan likit olmayan arzı.