Sosyal medya ortamında Ethereum’un geleceği üzerine tartışmalar sürerken, piyasa verileri ETH türevlerine yönelik ilginin ve fiyat artışlarının tarihi seviyelere ulaştığını ortaya koyuyor.
Ethereum ile ilgili eleştirilerin çoğalmasıyla birlikte, birçok kullanıcı fiyatların beklenenden fazla hareketsiz ve yavaş kaldığı görüşünü paylaşıyor. Ancak on-chain veriler, Ethereum’un kullanımının geçmişteki boğa piyasalarında olduğu gibi yeniden artmakta olduğuna işaret ediyor.
Kripto veri platformu CoinGlass’ın sağladığı bilgiler, Ethereum’un sürekli ve standart vadeli işlem sözleşmelerindeki toplam açık pozisyonların 6,32 milyon ETH seviyesine ulaştığını gösteriyor. Bu rakam, yaklaşık 27 milyar dolar değerinde olup, Kasım ayında %17 oranında bir artış yaşandı. Uzmanlar, açık pozisyonlardaki yükselişi ve bu durumun fiyat artışı ile birleşmesini bir “yükseliş trendinin” göstergesi olarak değerlendiriyor.
Velo’dan elde edilen verilere göre, üç aylık Ethereum vadeli işlem sözleşmeleri ile spot fiyatlar arasındaki fark yani “prim”, Binance, OKX ve Deribit gibi önemli borsalarda yıllık bazda %16’ya çıkmış durumda. Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) işlem gören vadeli sözleşmelerin kısa vadeli prim oranı ise %14’e yükseldi.
Böyle yüksek prim oranları, iki piyasa arasındaki fiyat farklılığından kar elde etmek amacıyla kullanılan nakit ve taşıma ticareti stratejilerini teşvik edebilir. Bu durum, ABD’de listelenen spot ETH borsa yatırım fonlarına (ETF) daha fazla para girişi sağlayabilir.
Ethereum Tabanlı Uygulamalarda Kilitli Varlıkların Artışı
Ethereum tabanlı uygulamalarda toplam kilitli varlık değeri, Çarşamba itibarıyla 65 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu seviye en son Mayıs 2022 tarihinde görülmüştü.
Ancak bu toplam değerin önemli bir kısmı, belli başlı protokollerde yoğunlaşmış durumda. Lido protokolü, 32 milyar dolarlık kilitli ETH’ye sahipken, Aave protokolü 26 milyar dolarlık farklı varlıkları barındırıyor. Ayrıca, EigenLayer ise 14 milyar dolar tutarında yeniden stake edilmiş varlıkları yönetiyor.
Ethereum’un zincir üstü faaliyetlerinde wallet sayısı, gelir ve işlem hacimlerinde belirgin bir artış yaşanıyor. Ancak bu metrikler, Mart ayında görülen yılın zirve seviyelerine henüz ulaşabilmiş değil.