Sygnum Bankası’nın gerçekleştirdiği anket, düzenleyici netlik ve ETF’lerin etkisiyle kurumsal yatırımcıların kripto paralara olan ilgi seviyelerini artırmayı hedeflediklerini gösteriyor.
Bankanın yıllık Geleceğin Finansı anketi, kurumsal yatırımcıların kripto varlıklara yönelik ilgisinin giderek arttığını ve uzun vadeli yatırımlarını artırma niyetinde olduklarını gözler önüne serdi.
27 farklı ülkeden 400 kurumsal ve profesyonel yatırımcının katıldığı ankette, katılımcıların %65’inin uzun vadede kripto paralara olumlu bir bakış açısıyla yaklaştığı, %63’ünün ise önümüzdeki üç ila altı ay içinde kripto varlıklara daha fazla yatırım yapmayı düşündüğü vurgulandı.
Sygnum Bankası Müşteri Sorumlusu Martin Burgherr, ABD’de Bitcoin Spot ETF’lerinin onayının ve piyasaya sürülmesinin olumlu piyasa atmosferini desteklediğini ifade etti. Bu ETF’lerin kripto piyasasına kurumsal olarak ilgi çekme potansiyeline sahip olduğunu belirten Burgherr, düzenlemelerin netleşmesinin kurumsal yatırımcıları daha fazla teşvik ettiğini aktardı.
Güven ve Büyüme Beklentisi
Katılımcıların %57’si önümüzdeki dönemde kripto varlıklarını artırmayı düşündüklerini belirtirken, bu yatırımcıların %31’i bu artışı önümüzdeki çeyrekte yapmayı planlıyor. Diğer %32’si ise altı ay içinde harekete geçmeyi düşünüyor.
Öte yandan, yalnızca %5’lik bir kesim kripto varlıklarını azaltma niyetinde. Ankete katılanların %44’ü yatırım stratejilerini tekil token yatırımlarına yönlendirirken, %40’ı ise aktif olarak yönetilen yatırım stratejilerini tercih ettiklerini belirtiyor.
Dijital varlık yatırımlarında, ölçeklenebilir birinci katman çözümlerinin yanı sıra Bitcoin ve Solana gibi varlıkların ön planda olduğu gözlemleniyor. Ayrıca, Web3 altyapısı ve yapay zeka destekli sistemlere olan ilginin de arttığı dikkat çekti.
Kurumsal yatırımcıların, 2023 yılında popüler olan gayrimenkul yerine hisse senedi, kurumsal tahvil ve yatırım fonları gibi tokenleştirilmiş finansal ürünlere yöneldiği ifade edildi.
Düzenleme ve Bilgiye Erişim Talebi
Geçmişte net olmayan düzenlemeler ve yatırım kısıtlamaları, kurumsal yatırımcıların kripto varlıklara girmesinde en büyük engellerden biri olmuştu.
Ancak, düzenleyici belirsizliklerin azalmasıyla birlikte yatırımcılar, artık volatilite, güvenlik ve saklama çözümleri gibi unsurlara daha fazla odaklanmaya başladı.
Görüş bildirenlerin %69’u artan düzenleyici netliği olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, %81’i daha iyi bilgi ve piyasa verilerine erişimin kendilerini kripto yatırımlarına yönlendireceğini belirtti.