MrBeast ve YouTube influencer çevresinin üyeleri, bir grup zincir içi araştırmacıya göre, tartışmalı kripto işlemlerden milyonlarca dolar kazandı.
320 milyon YouTube abonesiyle, James Stephen “Jimmy” Donaldson, diğer adıyla MrBeast, dünyanın en önde gelen sosyal medya figürlerinden biridir. Onun devasa platformu, hırslı ve bazen tartışmalı kripto projeleri için bir pazarlama kanalı olarak hizmet etmiştir.
Daha önce Donaldson’u düşük piyasa hacmine sahip tokenlerden 10 milyon dolar kazanç sağlamakla suçlayan danışmanlık firması Loock.io ve blok zinciri analisti SomaXBT gibi uzmanlar, MrBeast’in etkisini kullanarak içerden ticaret yaparak fayda sağladığını iddia ediyor.
Bulgular, içerden ticaret, yatırımcıları yanıltma ve etkisini tokenları tanıtmak için kullanma gibi uzun bir geçmişi öne sürüyor; daha sonra bunları piyasaya boşaltmak için.
Loocke araştırma belgesi
Araştırmacılar, zincir içi verileri kaynak göstererek, YouTube kişiliğiyle bağlantılı yaklaşık 50 cüzdan tespit etti. MrBeast, daha önce 2021’deki eşsiz token patlaması sırasında bir CryptoPunk satın aldığında Ethereum (ETH) adresini açıklamıştı.
Bu açıklama, gözlemcilere MrBeast’in ağına ek cüzdanlar bağlama imkanı verdi. Birden fazla adres de aynı Gemini borsa mevduat adresini paylaştı ve YouTuber’ın fonların hedefi üzerindeki kontrolünü doğruladı.
MrBeast’in en çok kazananı
Loock’un belgesine göre SuperVerse, daha önce SuperFarm olarak bilinen, MrBeast’in çeşitli projelerden elde ettiği en büyük kazançlardan biriydi.
Proje, fon toplamak için tokenleri düşük fiyatlarla satan bir kripto terimi olan bir ilk madeni para arzı (ICO) gerçekleştirdi. MrBeast ve ağı, protokolü X ve YouTube gibi platformlarda tanıttı. Birçok promosyon gönderisini silmiş olsa da, MrBeast hâlâ SuperVerse’in sayfasını takip ediyor.
SuperVerse’in coini listeleme sonrasında 50 kat değer kazandı, ancak erken yatırımcılar hukuki açıklar aracılığıyla kısıtlamalarla karşılaştı. Ancak, MrBeast ve sosyal medya ortakları, KSI de dahil olmak üzere, SuperVerse destekçilerine token satarak kazanç elde etti.
Loock, MrBeast’in başlangıçta SuperVerse’e 100.000 dolar yatırdığını ve yaklaşık 7.5 milyon dolar kazandığını belirtti. Etkileyici ve ağı, iddialara göre tartışmalı kripto projelerini tanıtarak elde edilen toplam değerin neredeyse yarısını temsil eden 10 milyon dolar kazandı.
Pek çok ünlü isim web3’e adım atmış olsa da, bu durum genellikle perakende kullanıcılar için hayalet paralara ve başarısız girişimlere dönüşmüştür. Kripto yerel halkının “ünlü dolandırıcılığı” olarak adlandırdığı bu döngü, büyük ölçüde SOL’un (Solana) ekosisteminin artan faaliyetlerden faydalandığı memecoin’lerle SOL’da gerçekleşmiştir.
Popüler figürler yalnızca Haziran ayında 30 SOL meme coin başlattı. crypto.news’un belirttiği gibi, çoğu ünlü projeler, başlatıldıktan sonra hızla yok oldu.