Tether, madeni paranın daha geniş benimsenmesi için bor maddesini tokenleştirerek Türkiye’nin bor sanayisine blockchain teknolojisi tanıtmayı amaçlıyor.
Stablecoin ihraççısı Tether (USDT), Bloomberg’in edindiği bilgilere göre, şirketin emtia sektöründeki etkisini genişletmek istemesi nedeniyle Türkiye’nin bor pazarını dijitalleştirmek için bir plan öneriyor.
Kaynaklara göre, stablecoin ihraççısı, borat mineralini temsil eden dijital tokenler oluşturma fikrini Türk yetkililere sundu, ancak görüşmelerin detayları belirsizliğini koruyor. Şirket ayrıca bu tokenların ticaretini desteklemek için İstanbul’da bir kripto borsa kurmayı önerdi, ancak belirli bir zaman çizelgesi ya da daha fazla bilgi verilmedi.
Türkiye, dünyanın bor rezervlerinin %70’inden fazlasını elinde bulunduruyor ve 2024’te 1.3 milyar dolar bor satışı bekliyor. Bor, seramik, deterjanlar, gübreler ve cam gibi çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır. Bloomberg’e yapılan bir yorumda, bir Türk hükümet yetkilisi Tether’in planının şu an için sürdürülebilir olmadığını belirtirken, Enerji Bakanlığı’ndaki bir bürokrat görüşmelerin erken aşamada olduğunu ifade etti.
Stablecoin benimsemesinin artmasıyla birlikte Tether, blockchain büyümesi için Türkiye’yi hedefliyor
Henüz resmi bir onay yapılmamışken, Tether CEO’su Paolo Ardoino, Bloomberg’e yaptığı bir yorumda şirketin Türkiye’nin dijital varlık alanında yeniliği teşvik etmeye “derinden bağlı” olduğunu söyledi.
Türkiye’nin yüksek enflasyonu ve zayıflayan para birimi, dijital varlıklar için bir pazar olarak cazibesine katkıda bulunmuştur. Chainalysis’ten elde edilen verilere göre, ülke geçtiğimiz yıl yaklaşık 137 milyar dolarlık kripto girişi gördü ve bu önemli bir benimsemeyi öne çıkardı.
Bu arada, Coinbase’den alınan son bir araştırma raporu, global stablecoin kullanımında bir artış olduğunu belirtti ve 2024’ün üçüncü çeyreğinde 170 milyar dolarlık rekor piyasa değeri kaydedildi. Stablecoin hacimleri bu yıl şimdiye kadar neredeyse 20 trilyon dolara ulaştı ve küresel ekonomideki artan rollerini vurguladı.